zondag 12 april 2015

Twee weken voor vertrek


Een reis heeft meestal een bestemming en doorgaans is dit het einde van de reis. Zo is de bestemming van mijn fietstocht Santiago de Compostela, de plaats waar volgens de legende het graf te vinden is van de apostel Jacobus. Mijn fietstocht heeft een traditie: de bedevaart naar het graf van St. Jacobus in Santiago de Compostella, welke zijn oorsprong vindt in de tijd van Karel de Grote nadat volgens de legende in 814 zijn graf daar was gevonden. Of het mogelijk aanwezige graf van Jacobus mijn bestemming is is maar zeer de vraag. Ik heb me nooit zo verwant gevoeld met pelgrims en nog minder met de raadselen rond de eindbestemmingen van pelgrims. Godsdienstfanaten baanden zich letterlijk een weg naar een voor mij duistere bestemming: een vermeende splinter afkomstig uit het Kruis, een in de verdrukking gekomen geloofsbroeder die bevrijd diende te worden (Jihadisme was ons toen al niet vreemd) of, zoals in Santiago, absolutie proberen te krijgen door het graf van Jacobus te bezoeken. Bovendien ben ik in een protestants christelijk gezin opgegroeid, waarin (zelfs iedere schijn van) heiligenverering taboe (schijnheiligen) was en het woord “sint” alleen werd gebruikt rond 5 december.

Ik heb begrepen dat ik bij aankomst in Santiago de Compostela mijzelf geweld moet gaan aandoen. In het kantoor van de organisatie in Santiago zal mij naar de motivatie van mijn tocht worden gevraagd. Mocht deze niet religieus of spiritueel van aard zijn dan bestaat de mogelijkheid dat de Compostela mij wordt onthouden en dat wil ik niet. Ik zal mijn belangrijke motivatie: sportieve prestatie, dus met een spiritueel sausje moeten overgieten.

Toch wil ik mij er ook weer niet te makkelijk, of misschien wel niet te oneerbiedig, van afmaken. Ik herinner me nog dat ik iemand een jaar geleden over mijn plannen over mijn voorgenomen tocht vertelde. Tot mijn verbazing vroeg ze mij toen “waar ik mee zat”. Zat ik ergens mee . . . ? Toch heeft daarna de tocht steeds meer een spiritueel accent gekregen. Het schijnt bij mij anders te werken dan bij de pelgrims uit 814 na Chr. Zij hadden een bestemming vooraf, zij wisten vooraf precies waarvoor ze op pad gingen. Bij mij is de bestemming later vanuit sluimerende vragen duidelijker geworden, vragen waarop ik tot nu toe onmogelijk antwoorden heb kunnen vinden. Het schijnt een contemplatieve tocht te worden.

Het boekje “De Profeet” van Kahlil Gibran geeft mij een eerste handvat als de profeet wordt gevraagd iets over zelfkennis te zeggen, waarop hij o.a. antwoord: “Zeg niet ik heb de waarheid gevonden, maar liever: Ik heb een waarheid gevonden. En zeg niet ik heb het pad van de ziel gevonden, maar liever ik ben de ziel op mijn pad tegengekomen.”  Over twee weken begint mijn camino.

6 opmerkingen:

  1. De motivatie om de tocht naar Santiago de Compostela te maken is zeer divers. Het aantal échte, gelovige pelgrims is niet zo groot. Zeker niet onder de Nederlanders. Maar er is wel een groep die de tocht maakt om na te denken en waarvan je kan zeggen dat ze 'ergens mee zitten'. Maar velen maken de tocht omdat het een fantastische ervaring oplevert én omdat de condities erg goed zijn. Als fietser kun je doen en laten wat je wilt, er zijn tal van zeer betaalbare overnachtingsmogelijkheden, het pelgrimsmenu is prima en kost weinig én je ontmoet -als je dat wilt- mensen uit de hele wereld. Degenen die interesse hebben in cultuur komen ogen tekort. Het weer is -meestal- goed, vooral in mei/juni. Vanaf half juli t/m eind augustus is het vaak te warm en het is erg druk op het Spaanse deel van de route. De bergen, ach de bergen, die kom je wel over. Geen probleem.
    Geniet met volle teugen onderweg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezelf geweld aandoen om een getuigschrift te krijgen is wel het laatste wat je 'moet' doen. Er bestaat sinds kort een 'certificado de distancia', een prachtig stuk dik papier waarop in keurig Spaans staat welke route aanvrager heeft afgelegd, waar hij is vertrokken en hoe ver hij/zij gefietst heeft. Het Pelgrimsbureau (Rúa do Vilar 1/3) kan je meer vertellen over dit document. En om het te krijgen hoef je geen oneigenlijke motivatie te verzinnen, drie euro betalen volstaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste San Xacobeo,
    Hartelijk dank voor je reactie met de adviezen. Waarschijnlijk heb ik hier me ervaren Santiago-ganger te doen.
    WtH

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Wim, ik was gisteren samen met Veronica bij jullie om je een hele goede reis toe te wensen en een paar Camino-ervaringen te delen. Wat betreft dat getuigschrift in Santiago de Compostela. Er zijn er inderdaad twee, een religieuze en een meer wereldse. De eerste ziet er wat mooier uit, maar de mooiste kun je krijgen in Fistere (Finistere) :) . Ik heb alleen de tweede, ik hoorde pas later over het kleurrijke Fistere exemplaar. Vandaar vertrek je of ben je al vertrokken. Ik wens je nogmaals een hele goede tocht toe! Resi.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Resi, het was voor mij een onverwachte maar aangename verrassing je gisteren te ontmoeten. Je verhalen die je vertelde waren heel erg beeldend en een mooi inleiding op mijn Camino. Helaas moet ik mijn tocht nog even uitstellen vanwege de blessure die ik gisteren ook al had, deze is meer gaan opspelen waardoor ik de fiets nog niet op kan. Toch hoop ik binnenkort te kunnen vertrekken en bij terugkeer mijn verhalen aan jou te kunnen vertellen. Het ga je goed, Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van harte beterschap! En ben benieuwd naar je verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen