maandag 23 maart 2015

Nog één maand te gaan voor vertrek



In de aanloop van mijn fietstocht naar Santiago de Compostela presenteer ik vandaag m'n Blog: "Fietstocht Santiago . . .  bestemming onbekend" aan familie en bekenden. Hoewel half februari aangemaakt, is dit de dag waarop de meesten van jullie de blog voor het eerst lezen. Het voelt nu als een definitieve stap, ik kan nu toch niet meer terugkrabbelen.
De planning is dat ik 25 april 2015 op de fiets vanuit Gorssel vertrek. Voor die datum zal ik een aantal malen nog wat publiceren en tijdens de tocht naar Santiago de Compostela zal ik regelmatig mijn belevenissen aan de blog toevertrouwen. Op de verhalen en berichten die ik in de komende maanden op deze blog zet kunnen jullie reageren. Dat staat open voor iedereen die zich via een account kenbaar maakt. Meestal is een Google account het eenvoudigst. Ik reken er op dat de blog met alle respect wordt gebruikt.
Het URL van de blog is http://santiagopdefiets.blogspot.nl  Het zoeken via Google is eenvoudig door “santiagopdefiets” in te voeren (let op: er wordt maar één o gebruikt). Belangrijk is ook te weten dat ik tijdens mijn fietstocht alleen via het e-mailadres wim.terhart@gmail.com bereikbaar ben.
Zo'n half jaar geleden, toen m’n plannen ontstonden om de reis naar Santiago te Compostela te ondernemen, stond het voor mij nog niet vast of ik de tocht lopend of op de fiets zou gaan afleggen. Het is uiteindelijk de fiets geworden. Een belangrijke reden hiervoor is wel de tijd die je kwijt bent als je te voet gaat: je bent al snel zo’n 3 maanden onderweg. Dat vond ik wat veel. In middels heb ik in Gorssel wat vrijwilligerswerk “op m’n hals gehaald” en daar kan ik me niet al te lang aan onttrekken. Een gedeelte van de tocht (op de fiets) heb ik al eerder gemaakt. Daar heb ik nog dierbare herinneringen aan, die wellicht een rol hebben gespeeld om deze tocht te gaan ondernemen. Die tocht destijds heb ik (hebben we) niet helemaal afgemaakt en het afmaken van deze klus is voor mij altijd een uitdaging gebleven.
Als route heb ik niet de eenvoudigste gekozen. Via Maastricht door de Belgische Ardennen en in Frankrijk pak ik de fietsroute “Langs Oude Wegen” op, een route die al eeuwen door pelgrims wordt gebruikt en die ondermeer langs het prachtige pelgrimsoord Vézelay met de indrukwekkende kathedraal voert. Uiteindelijk moet ik uitkomen bij het westelijke gedeelte en de voet van de Pyreneeën (Saint-Jean-Pied-de-Port). In Spanje zal ik waarschijnlijk de Camino Frances aanhouden (Pamplona-Santiago). In totaal (inclusief uitstapjes) ongeveer 3.000 km. Dat zijn heel wat kilometers en heel wat uren in het zadel.
De fiets, met een stevig maar licht frame en dragers voor en achter om voldoende bagage, maar niet te veel, mee te kunnen nemen, staat al een poosje klaar. Hoewel ik waarschijnlijk voldoende conditie heb maak ik op de fiets regelmatig een langere tocht om te trainen.
Begin juni hoop ik in Santiago het laatste stempeltje in m'n credencial (pelgrimspaspoort) te kunnen laten zetten. Hoewel m’n credencial recht geeft op overnachting in de speciale gites en refugio’s neem ik voor voor alle zekerheid een pannetje en een licht tentje mee.
Bij het eerste idee om echt de tocht te gaan maken overheerste een vrij en euforisch gevoel: heerlijk fietsen! Gaandeweg de voorbereidingen word je wat reëler en kom je steviger op de grond te staan. Heerlijk fietsen kan veranderen in afzien in een zware klim en doorgaan in de stromende regen. Maar ook dagen alleen op de fiets en nog niet weten hoe ik dat zal ervaren (. . . bestemming onbekend) zijn gedachten waar ik meer en meer mee bezig ben. Hoe dichter bij het vertrek hoe meer deze aspecten van de tocht een belangrijke plaats gaan innemen.  Desondanks ben ik nog even enthousiast en kijk ik uit naar de dag van vertrek . . . heerlijk op de fiets.



Ik houd jullie op de hoogte.