zaterdag 8 juni 2019

Soms zit het mee en soms zit het tegen. 


Het voordeel van een hotel is dat 's morgens je ontbijtje klaar staat, zo ook vanmorgen. Allen voor je bagage zorgen... het zit soms mee. Het duurde dan ook niet lang voor ik op de fiets zat, richting Neufchateau.
De route bordjes in Fr. van de Maasroute

De wind (zeer harde ZW) speelde grote parten. De snelheid kon ik er niet inkrijgen, zelfs bergje af moest ik vaak medtrappen . . .  soms zit het tegen. Even voor de eindbestemming reed ik door het plaatsje Domremy, de geboorteplaats van Jeanne d'Arc, haar geboortehuis stond er nog!
Geboortehuis van Jeanne 'd Arc

De plek kan ik me nog herinneren als lunchstop in een van de vakanties met mijn gezin. Het moeten de late 80er jaren zijn geweest. 
Uiteindelijk on Neufchateau beland op de camping. Prima plek, heerlijk gedoucht en even in het zonnetje gestrekt. Het plaatsje ligt niet ver van de camping. Even wat gedronken en gegeten daar, toen terug naar m'n tentje.
De wind is inmiddels gaan liggen en hoop morgen op een rustige dag, dan richting Montigny Le Roi. De apotheose is maandag, met bezoek aan de bron van de Maas en aankomst in Langres. 

vrijdag 7 juni 2019

Een winderig dagje . . . 

Wat is een echt bed toch lekker als je een poosje op een matje van twee cm dik hebt geslapen. Dat was m'n ervaring deze nacht. Heerlijk geslapen van tien tot half drie, daarna klaar wakker en maar vast de mogelijkheden bekeken om volgende week terug te gaan naar Zutphen.
De B&B is overigens voortreffelijk. Dat geldt ook voor de B&B houdster. Een vrolijke en zeer aardige Française, afkomstig uit Strassbourg, moest ik weten. Het ontbijt gebruikte ze samen met mij en ik denk als we nog een tiental ontbijtjes samen hadden ik een stuk beter Frans zou spreken!
De route voor deze dag ging van Verdun naar Commercy. Helaas maar een klein stukje fietspad, de rest van tocht op en af over vrij drukke D-wegen met een straffe tegenwind. Van de tocht kan ik me het beste het asfalt herinneren, natuurschoon was er, maar niet meer zo als eerder op de route.
Eindeloos lange wegen tussen graanvelden

 Wel heel mooi was m'n poging om 's morgens een kop koffie in een dorpje te scoren. Voor het vermeende café m'n fiets neergezet en naar binnen. Plotseling stond ik in de privé keuken bij iemand, "c' est ne pas un bistro" kreeg ik te horen van de bewoner, toen ik om een kop koffie vroeg. Wel heb ik daar koffie gekregen en weer een kwartiertje m'n Frans opgehaald. 
Onderhoud is niet het sterkste punt bij de Fransen

Na 70 km in Commercy aangekomen. Het plaatselijke hotel bood nog een lege kamer. 
De avond als alle vorige doorgebracht: een biertje en daarna een hapje eten. Na pasta, pizza en ander Italiaans eten, nu maar voor de gefrituurde kip gegaan. Niet slecht en niet duur.
Ga nu proberen de overgeslagen slaap in te halen. Gaat me lukken denk ik (als ik niet te veel denk). 

donderdag 6 juni 2019

Een andere route. 

De rustdag in Dun sur Meuse heeft me goed gedaan. Niet alleen fysiek, maar ook om nog eens goed alles te overwegen. Een tweetal medefietsers, die ook de Maasroute volgen, gaven mij daarbij goede raad. Twee mannen van ca 50 jaar, die de ervaring hadden met het fietsen van de route Oude Wegen. Zij raadden mij deze route af vanwege zwaarte en teleurstelling: heel veel klimmen van 5% of meer in de komende 1500 km! 
Bij mijzelf alles afgewogen en uiteindelijk besloten om de Maasroute, die ik al vanaf Maastricht volg, af te maken tot aan de bron: Langres. Dat zijn nog zo'n 200 km. Die 200 km ga ik rustig rijden; d.w.z. overwegend in de morgen fietsen en ' s middags mooie dingen bekijken. Net als ik vandaag heb gedaan, vanmorgen naar Verdun gefietst en vanmiddag de stad bekeken, waar het wemelt van de herinneringen uit WO I. 
Oude verroeste wapens uit WOI worden hier verkocht. 

Toch een opluchting en een mooi vooruitzicht op het afmaken van de Maasroute. Verdun is nu de overnachtingsplaats. Een mooie B&B met echt bed. Wel even iets anders dan het tentje en een matje. 
Vandaag was het koud om te fietsen en de vooruitzichten zijn niet al te best, toch morgen verder op de Maasroute, richting Commercy
Een doorkijkje in Verdun. Franser kan niet. 

woensdag 5 juni 2019

Rustdag

Na het onweer van vannacht, was het bij het opstaan rustig, een flauw zonnetje. De hevige regen heeft geen vat gehad op m'n tentje, alles blijft droog.
Wel had mijn koplamp in de regen sluiting gemaakt (in de lamp zit een accu). Het nare gevolg daarvan was dat de lamp 's nachts fel begon te knipperen en hem niet kon uitzetten. Daarom de lamp maar afgedekt en de accu leeg laten lopen. Mooi klusje voor op de rustdag.
De rustdag leent zich er ook voor om eens meer aandacht aan het ontbijt te besteden; broodjes en beleg gehaald, thee gezet een aan de kampeertafel goed ontbeten.
Veel spectaculairder dan het ontbijt is er niet veel geweest.
Mn tassen herordenen en de fiets lamp proberen te repareren. Hoop dat deze het weer doet omdat de accu onderweg m'n telefoon kan opladen.
Wasje tijdens de rustdag. 

Wel belangrijk was het bekijken hoe de route verder gaat lopen. De Maasroute is voor mij gelopen (of beter gezegd: gefietst) en de nieuwe route (Langs oude wegen), pak ik morgen op. Richting ZW naar Vezelay. Maar zo ver ben ik voorlopig niet.
Tot nu toe zo'n 650 km gereden en ik 'moet' er nog ruim 2.000. Daarbij mag ik niet meer rekenen op mooie vlakke fietspaden. In het nieuwe routeboekje zag ik al veel het woord 'klim' voorkomen. 
Het weer knapte in de middag flink op, het kwik kwam weer ruim boven de 25 C. In de avond was er weer stevig onweer. Om aan regen en wind te ontkomen ben ik m'n tentje ingedoken, klein (erg klein), maar voldoende. M'n boek verder lezen (De goede zoon), als het uit is zal het wel donker zijn en naar ik hoop rustiger weer en ga dan m'n slaapzak in. 

dinsdag 4 juni 2019

Tikkie terug. 

De dag van gisteren was een prachtige fietsdag. Dat geeft me moed, zo liet ik weten. Maar je hebt moed en overmoed!
Gisteravond de route voor vandaag bekeken. Ik nader namelijk het punt waar ik de route naar Santiago oppik: Dun sur Meuse. Er waren een paar mogelijkheden daar te komen, in twee etappes van zo'n 55 km of een, maar dan 110 km. Alles heeft te maken met het eenvoudig vinden van een slaapplaats. Bij de laatste optie was een dag daarna rust inbegrepen.
Vanmorgen rustig en vroeg op pad, de kilometers vlogen onder m'n wielen door.
Voor de middag er al een dikke 50 opzitten. In de middag veranderde het weer, het werd broeierig warm (heet), een flinke tegenwind en er kwam een einde aan het fietspad. De route werd over mooie landweggetjes verder geleid met een aantal stevige klimmen. Normaal niet zo'n probleem, maar met de warmte en een flink aantal km in de benen viel me dat zwaar. Toch, na 5 bidons water en aantal stops Dun bereikt. In de schaduw eerst even bijgekomen. Besloten etappes niet langer meer te maken dan 70 km en als er veel te klimmen valt slechts 50 km. Doorgaan met etappes van over de 100 km trek ik niet meer zo. We zien wel of ik op tijd in Santiago arriveer om de vlucht naar A'dam te halen. 
Uitzicht op het Maasdal in de buurt van Dun sur Meuse


Op dit moment is alles weer 'vergeten en vergeven'. Lekker buiten op het terras, net een flinke maaltijd gebruikt; pasta. De zon is inmiddels weg en een grijze lucht voorspelt niet veel goeds voor straks. Zal een extra scheerlijntje bijzetten. 
Morgen dus rust, even weer 'hergroeperen', in m'n tassen is het een zootje aan het worden. 

Vanmiddag overigens zat ik moederziel alleen (ach. . .) op een stenen bankje in de schaduw uit te rusten. Die momenten kwamen steeds vaker bij het bereiken van het eindpunt. De zit op m'n fiets vond ik vandaag ook niet optimaal. Op dat bankje keek ik eens naar m'n kleding en ontdekte dat m'n fietsbroek binnenstebuiten was aangetrokken. Opeens werd me het afzien tijdens de tocht duidelijk :). Even omdraaien van een fietsbroek geeft wat aanstotelijke problemen, daarom de broek maar laten zitten zoals deze zat. 
Morgen bezinnen op de komende fietsdagen en uitrusten, daar ga ik straks een beginnetje mee maken. 

De blog heb ik op het terras gemaakt, maar ik moest heel snel naar m'n tentje. Een zwarte lucht, harde wind voorspelde weinig goeds. Ik kon nog net m'n tentje induiken voor er eer knetterend onweer losbarstte. Tentje houd het prima en ik maak er voor vandaag een eind aan. 

maandag 3 juni 2019

Fluitend langs de Maas. 

Na de warme dag van gisteren moest het wel gebeuren. Een knetterende donderbui teisterde 's nachts m'n tentje. Horen en zien verging me, met 20 cm boven me het tentdoek. Ik weet niet waarom en hoe, maar ik werd er rustig van en ben ondanks donder en bliksem in slaap gevallen.

' s Morgens bij het opstaan was alles (aan de buitenkant) kletsnat, maar niet van binnen (tent en fietstassen). Zo goed en zo nat als het was ingepakt en op weg. Prima weertje! Weinig wind, ca 18 C en een prachtig stuk fietspad. Onderweg heerlijk ontbeten en al snel zat ik aan de 50 km. Dat nodigde uit wat meer km voor vandaag te maken. Het dorpje Montherme, op zo'n 94 km, werd m'n einddoel. Een prachtig dorpje aan de Maas, dicht tegen Charleville-Meziere. Hotelletje met prima biertje, avondmaaltijd en. . . Een echt bed. 

Weet natuurlijk ook dat de reis nog veel langer is en de zwaarste gedeelten nog zullen komen, toch geeft deze dag me moed. 
Hoewel de wind niet hard waaide, waaide het onderweg behoorlijk in m'n hoofd. Gaf me rust dat ik er geen hinder van had, kon het allemaal wonderwel een plek geven. Heerlijke tocht gehad. 


zondag 2 juni 2019

Tropenrooster

Al vroeg kwam de zon al boven de bomen uit van m'n privecamping. Om alles droog weer ingepakt te krijgen was niet eenvoudig. De tent is geen probleem, maar ik had een aantal dingen buiten laten staan en die waren kletsnat van de dauw. 
De hoteleigenaar was me nog behulpzaam met een kleine reparatie van m'n stuurtas en na een kop koffie op pad richting Namen. Het bleek bloedheet. Twee waterbidons waren er binnen 25 km doorheen.
Vanwege de hoge temperatuur en de lange afstand gisteren besloten het vandaag niet al te lang te maken. Het dorpje Aine was de eerste optie, maar had geen onderkomen. Doorgereden naar een camping in Dinant. Dat kostte wel aardig wat inspanning en heel wat bidons water. De temperatuur was zo'n 30 C. toen ik om ca 14.30 uur op de camping aankwam. Er zaten 'slechts' 65 km op. 
Alles daarna in tropentempo uitgevoerd, en heerlijk in de schaduw uitgerust. 
Na een biertje en Sushi bij de plaatselijke Chipanner, weer in m'n mini tentje.
Morgen naar Frankrijk.
PS Foto's werden helaas niet met 4G geupload. Bewaar ik voor een volgende keer als ik over WiFi beschik.