zaterdag 1 juni 2019

De route langs de Maas

Her routeboekje wat ik gebruik geeft een prachtige beschrijving van de fietsroute langs de Maas. Omdat de schrijver er van uitgaat dat de route met bordjes helemaal is aangegeven, wordt er geen trajectinformatie gegeven, bv 2e weg links, fietspad volgen tot kruising met spoorweg, enz. De bordjes staan er wel, maar vaak ook niet of verkeerd. De Walen zijn daar wat minder nauwkeurig in dan wij in Nederland. Daar werd ik vandaag het slachtoffer van. Een behoorlijk stuk verkeerd gereden tussen Luik en Huy. Veel km gemaakt, maar weinig opgeschoten. In Huy bleek helaas ook nog geen enkele slaapplaats te vinden, wat me veel tijd kostte. Uiteindelijk kon ik kamperen op een groot grasveld bij een ferme/chateau waarin een hotel is gevestigd. Het tentje is daarom een belangrijke overnachtingsmogelijkheid geworden. B&B of andere slaapplaatsen zijn er in deze industriĆ«le streek niet of nauwelijks. Het was daarom een lange dag met veel km: 117. De komende dagen kom ik in wat meer touristisch gebied, meer kans op een overnachtingsplaats. 
Het weer is erg mooi, soms zelfs te warm.  Veel drinken, er gaan zo'n 6 stuks 3/4 liter bidons water per dag doorheen. Gelukkig verdraag ik de warmte goed, beter dan somber en nat weer. 
's Avonds nog een hapje gegeten in Huy, daarna snel de slaapzak in. 

vrijdag 31 mei 2019

Niet zomaar een camping. 
Er even over nagedacht om dit berichtje op de blog te zetten. Het moet in de laatste jaren van de vorige eeuw zijn geweest. De mooiste fietstocht die ik (we) hebben gemaakt: fietsen naar Florence. Nu zit ik in op een mooie zomerse avond opnieuw op dezelfde camping vlakbij Eysden. Ik herken de kiosk, het meertje en de ingang. Een mooie en blijvende herinnering aan een mooie vakantie. . . 
Limburg is langer dan ik dacht

Bij het opstaan was de hemel strakblauwe, heerlijk zonnetje. De gastvrouw was al weer druk in de weer voor m'n ontbijt. Het ontbrak me aan niets, eitje, jus, warme broodjes, het leek wel een zondags ontbijtje. Na wat praatplcht met de gastvrouw eindelijk op pad. Een prachtige tocht langs Maasplassen, Maas en andere riviertjes.
De Neerbeek bij Neer.

Koffie na zo'n eerste 30 km., daarna weer verder de Maas langs: richting Maastricht. Dat bleek toch nog een stukje verder te liggen dan gedacht. Stevig doortrappen tegen de stevige ZO en om ca 3 uur reed ik Maastricht binnen. Een slaapplaats bleek niet eenvoudig te vinden of waren vol. Daarom de beslissing genomen om richting Eysden te rijden, waar ik een goede camping weet. Met zoeken en wat verder rijden kwam ik totaal op zo'n 100 km voor deze dag. De camping was er nog en plaatsje voor een klein tentje is er altijd.

Op het trekkersveldje kennis gemaakt met een Vlaming uit Antwerpen. Samen gegeten in de plaatselijke Bistro. De avond op het terras van de camping is heerlijk. Nog even genieten, morgen verder, waarvan al een stuk is gereden. 

donderdag 30 mei 2019

Hoe schoon ons Limburg is. 

De Pipowagen bleek een geweldige slaapplaats. Inclusief ontbijt gaf de B&B me het
Ponje over de Maas bij Afferden.
vertrouwen dat de komende overnachtingen zonder veel problemen zijn te vinden. Vandaag verder de Maas af, dieper Limburg in. Maastricht bereiken zou mooi zijn, maar de Maas meandert en de fietspaden doen daaraan vrolijk mee. Maastricht . . . nou?
Bij vertrek was het weer niet optimaal. Een donkere lucht, lichte miezer en een stevige zuidoosten wind. Niet echt Hemelvaartsfietsdagweer. De route langs de Maas is prachtig. De titel van de blog verraadt dit al.  Ondanks de minder gunstige weerselementen, vlot gefietst. Tussen de middag een broodje in het park van Grubbenvorst.
Als je dan weer 's middags op de fiets stapt dient zich volgende basisbehoefte aan waarmee je op zo'n fietstocht mee bezig bent: de slaapplaats. Voorlopig nog maar even door. Tegen een uur of 4 het dorpje Neer binnengereden, op de teller stonden ruim 83 km, genoeg voor vandaag. Onderdak gevonden bij "Vrienden op de fiets": een ouder echtpaar die het kennelijk heerlijk vindt vreemde mensen over de vloer te hebben. Limburgse gastvrijheid. Bij binnenkomst koffie met vlaai, heel veel praten. Ik weet al meer van deze vriendelijke gastgevers dan van menig ander bekende. Een prima kamer en bed. Gaat vannacht weer prima lukken.
Niet verwacht, maar Neer heeft restaurants in diverse prijsklassen en soorten. 's Avond heerlijk van de Neerse gastvrijheid genoten. Daarna nog 'even' praten in m'n gastgezin, het verhaal over de bezetting en bevrijding in november 1944 was wel heel erg interessant. Mij  gastheer heeft dit alles actief meegemaakt. Maar dan toch heerlijk slapen. 

woensdag 29 mei 2019

't Begin is er. 

De dag begon zoals een fietstocht moet zijn: zo'n 15 C. , niet te warm en een zwak windje. Uitgezwaaid door m'n dochter om ca 9.45 uur vertrokken uit Zutphen. Welgemoed op pad met voor me zo'n 2700 km en achter me heel veel waar ik me voorlopig niet mee bezig wil houden. Zuidwaarts, door de Achterhoek. Bij' s Heerenberg de grens over naar Duitsland om bij Gennep weer terug te keren in Nederland. Daarna is
het eenvoudig, de Maas volgen verder richting zuiden
Het fietsen gaat me, ondanks weinig training goed af. De conditie is er nog dankzij het hardlopen.
Hoewel fietsen duidelijk op andere spieren aanspraak maakt. De bovenbeenspieren laten dat duidelijk merken.
Om ca 4 uur aangeland in Afferden langs de Maas en daar een leuke B&B gevonden. Ik slaap in een comfortabele "Pipowagen".
Nu wordt het al wat schemerig. Zojuist gegeten, een biertje en 82 km achter de rug. Er is een groot verlangen: m'n bed. Morgen verder Limburg in. 

dinsdag 28 mei 2019

Dit weekend kan Nederland rekenen op hoge temperaturen. 
Volgens Weerplaza zal het gehele weekend aangenaam zijn, maar wordt het vooral op zondag een prachtige dag voor zonaanbidders. Warme lucht stroomt vanaf de Azoren naar Nederland, wat voor stijgende temperaturen zorgt.

Dinsdagmorgen 28 mei. De dag van mijn vertrek  naar Santiago, maar in de vroege morgen bij het wakker worden kwam de regen al gestaag naar beneden. Een grijze lucht verborg alles wat een fietstocht aantrekkelijk maakt. Nog even wachten . . .  de buienradar nog eens bekijken. Maar uiteindelijk besloten een dag te wachten met vertrek. Zoals het weerbericht aangaf wordt het weer na vandaag beter. Veel leuker en minder nat. Het is weliswaar een pelgrimstocht en afzien hoort daar bij, maar om nu gelijk met m'n neus in de boter te vallen. leek me geen goed plan, ik ga nog genoeg afzien in de komende weken.
Morgen dus de eerste etappe. Vandaag van de gelegenheid gebruik gemaakt om een eerste  stempel in m'n pelgrimspaspoort te laten zetten.